Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 Pieceł do 1500 PLN Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
flandrowa
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 03 Lip 2010



Xfire: OSZCZĘDZAM RAM
PostWysłany: Sro Wrz 17, 2014 16:18 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ileż to czasu mnie tu nie było. Dobra, przejdźmy do rzeczy:

Mój poprzedni piecydeł zdechł, więc potrzebuje złożyć coś sensownego do 1500 zł (opcjonalnie delikatnie powyżej, w ostateczności jeżeli naprawdę będzie tego warte - 1800/2000).

Myślę o czymś co by bazowało na Intelu (i3/ jakiś lepszy nowszy Pentium)z racji iż z AMD jakoś nie jestem zżyty i się na nich nie znam oraz z 8GB RAM (coś ze średniej/niskiej półki z GOODRAM czy o podobnej jakości wystarczy). Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje co do procka jednakże kryterium co do RAM (te 8GB, niekoniecznie GOODRAM ale jakieś tańsze lub w miare tanie ale dobrej jakości) wolałbym żeby zostało zachowane.

Komputer przede wszystkim uniwersalny - do pogrania na średnich/niskich w miare płynnie i do pracy, tak żeby na moje wymagania nie musiał w niego przez kilka dobrych lat wkładać kasy (mam dość niskie wymagania względem gier, ważne by odpalały płynnie nawet na low, ale medium nie pogardzę)

Administracja wybaczy za używanie: W kosztach nie brać pod uwagę obudowy, HDD'ków oraz karty graficznej (to już mam) - co do ostatniego to GT630 wystarczy na jakiś czas, a wymienie, jak sytuacja materialna pozwoli.

Dodam, iż przy zasilaczu brać pod uwagę opcjonalnie podłączone 2 dyski HDD z karta graficzną ze średniej półki (lub 1 HDD/kartą z wyższej półki, zależy jaka różnica cenowa)

Pomożecie?

(fajnie by było, jakby wszyskie części dało rade zamówić w jednym sklepie internetowym)
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2014 16:39 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_wrzesien_2014
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
flandrowa
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 03 Lip 2010



Xfire: OSZCZĘDZAM RAM
PostWysłany: Sro Wrz 17, 2014 16:58 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

marcinoz97 napisał:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_wrzesien_2014


Widziałem - myślałem tylko, czy może z kasy którą oszczędze chociaż na HDD i grafie da coś radę mocniejszego wsadzić

Chociaż zastanawiam się jaki w moim wypadku jest sens wydawania ok 700 zl na samo GPU - karta srednia wystarczy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Sro Wrz 17, 2014 19:14 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ale R9 270 to w sumie jest średnia półka. Chociaż do twoich wymagań wystarczyłby R7 260X, ale nikt nie może zapewnić, że wystarczy na dobrych kilka lat (co zapewne oznacza ze 3-4).
i3 są moim zdaniem nieopłacalne, przy mniej więcej dwukrotnie wyższej cenie są 10-15% bardziej wydajne. Więc albo Pentium, albo i5.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
flandrowa
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 03 Lip 2010



Xfire: OSZCZĘDZAM RAM
PostWysłany: Sro Wrz 17, 2014 19:25 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

marcinoz97 napisał:
Ale R9 270 to w sumie jest średnia półka. Chociaż do twoich wymagań wystarczyłby R7 260X, ale nikt nie może zapewnić, że wystarczy na dobrych kilka lat (co zapewne oznacza ze 3-4).
i3 są moim zdaniem nieopłacalne, przy mniej więcej dwukrotnie wyższej cenie są 10-15% bardziej wydajne. Więc albo Pentium, albo i5.


Cóż, odejmując kartę, HDD i napęd DVD (pójdzie ta kwota ostatnia na kuriera) to mieszcze się w tych 1500 PLN, także więc zostaje przy i5 i konfiguracji za 2k ze strony - bez wymienionych rzeczy mieszcze się mniej wiecej w planowanej kwocie.

A dobrą kartę kupi się po prostu kiedy indziej (w jej miejsce wsadze tylko drugie 4GB RAM)

I myślałem o tych 3-4 latach - własnie o tym, by dopiero przy 5/6 roku zastanowić się nad lekkim upgrade. W zupełności starczy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Spaqin
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 24 Sty 2008
Skąd: Lublin

Steam ID: spagin1
Xfire: spagin
PostWysłany: Czw Wrz 18, 2014 11:53 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

A nie myślałeś nad i5 z końcówką K? Do tego chłodzenie do ~200zł i kolejne 2 lata użytkowania wchodzi w grę.

Tylko w sumie nie wiem jaka tam różnica w cenie.

_________________
me napisał:
Spaqin: love is like doto
>multiplayer
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally

Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
flandrowa
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 03 Lip 2010



Xfire: OSZCZĘDZAM RAM
PostWysłany: Czw Wrz 18, 2014 16:29 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Spaqin napisał:
A nie myślałeś nad i5 z końcówką K? Do tego chłodzenie do ~200zł i kolejne 2 lata użytkowania wchodzi w grę.

Tylko w sumie nie wiem jaka tam różnica w cenie.


Hmm, a do zestawu który podał marcinoz w linku (tego za 2000 zl bez grafy) do procka dolaczaja moze wentylek do chlodzenia i paste termoprzewodzaca? Tak tylko pytam

Jestem sklonny kupic czesci z tego zestawu - w miejsce grafy dokupie sobie druga kosc 4GB ramu - grafe lepsza wloze pozniej.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Spaqin
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 24 Sty 2008
Skąd: Lublin

Steam ID: spagin1
Xfire: spagin
PostWysłany: Czw Wrz 18, 2014 17:58 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dołączają do każdego procesora, ale nic specjalnego, tylko typowe, głośne i nieefektywne chłodzenie Intela. Konkretne chłodzenie możesz kupić później, jak ci będzie już mocy brakować powoli.

_________________
me napisał:
Spaqin: love is like doto
>multiplayer
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally

Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
flandrowa
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 03 Lip 2010



Xfire: OSZCZĘDZAM RAM
PostWysłany: Czw Wrz 18, 2014 18:33 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Spaqin napisał:
Dołączają do każdego procesora, ale nic specjalnego, tylko typowe, głośne i nieefektywne chłodzenie Intela. Konkretne chłodzenie możesz kupić później, jak ci będzie już mocy brakować powoli.


a jak z pasta? cale 7 lat mialem intelowskie i nie narzekam - dalo rade nawet z lekkim OC

na moje potrzeby to raczej intelowa styknie.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Spaqin
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 24 Sty 2008
Skąd: Lublin

Steam ID: spagin1
Xfire: spagin
PostWysłany: Czw Wrz 18, 2014 20:34 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

nie pamiętam, ale wydaje mi się że dają wszystko potrzebne do montażu, czyli pastę też. może być nałożona już na radiator, ale coś na pewno będzie. W razie czego pamiętaj, że masło orzechowe jako pasta jest gorsza od niczego.

W sumie to ci nie porównam jak wygląda inne chłodzenie jeśli chodzi o temperatury i OC bo sam dopiero planuję zakup i chyba mój wybór padnie na SilentiumPC Fortis 2. Tylko że ja muszę bo i5-750 już ma te 4 lata i nie stać mnie na upgrade :X

_________________
me napisał:
Spaqin: love is like doto
>multiplayer
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally

Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
flandrowa
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 03 Lip 2010



Xfire: OSZCZĘDZAM RAM
PostWysłany: Czw Wrz 18, 2014 20:45 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Spaqin napisał:
nie pamiętam, ale wydaje mi się że dają wszystko potrzebne do montażu, czyli pastę też. może być nałożona już na radiator, ale coś na pewno będzie. W razie czego pamiętaj, że masło orzechowe jako pasta jest gorsza od niczego.

W sumie to ci nie porównam jak wygląda inne chłodzenie jeśli chodzi o temperatury i OC bo sam dopiero planuję zakup i chyba mój wybór padnie na SilentiumPC Fortis 2. Tylko że ja muszę bo i5-750 już ma te 4 lata i nie stać mnie na upgrade :X


Mi póki co starczy chłodzenie intelowskie (ihmo w poprzednim piecu 7 lat dało radę ze wcześniej wspomnianym OC) - może rzeczywiście jak za kilka lat zacznę to za mocno odczuwać to kupie coś lepszego (albo jeszcze w tym w ramach świąt jak będę miał fundusz na GPU) - póki co muszę się zmieścić w okolicach 1500 zł, a zestaw wcześniej podany za 2k bez karty (zamiast niej 2x 4GB RAM) wydaje się być dobrą opcją [tak, wiem że się powtarzam]

Also, czy ta konfiguracja jest ogólnie dobra?

Spoiler:

Image


(HDD'ki już mam)

Pierwszy raz decyduje się na złożenie kompa od podstaw (poprzedni to gotowiec na sterydach [małe, regularne upgrade'y])
Wydaje mi się, że na mnie powinna starczyć (granie na medium-low, sporadycznie high na niższych rozdziałkach i emulatory starszych konsol + robota. Wsio )
W sobote planuje zebrać to do kupy i zamawiać.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Czw Wrz 18, 2014 21:32 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Z jednej strony Intele bez K podkręcają się o jakieś 10%, z drugiej 4460 ma najlepszy stosunek wydajności do ceny ze wszystkich i5. Sam zdecyduj, czy warto.
Zestaw jest w porządku, ale przejrzyj jeszcze w innych sklepach, można całkiem sporo zaoszczędzić.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
flandrowa
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 03 Lip 2010



Xfire: OSZCZĘDZAM RAM
PostWysłany: Nie Wrz 21, 2014 14:39 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzięki wszystkim za pomoc (głównie marcinoz97) - z wyjatkiem zmiany zasilacza na nieco mocniejszy od CoolerMastera i wybraniu alternatywy pamieci RAM proponowanej przez kilka osob (2x GOODRAM DDR3 PLAY 4GB) cala reszta bez zmian i musze przyznac - jestem z na razie zadowolony jesli chodzi o sprzet za ta kwote (a jak w praniu to przekonam sie jak to juz wszystko w przyszlym tygodniu bede mial zlozone i skonfigurowane do kupy). Mozna zamknac Język
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Nie Wrz 21, 2014 19:13 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja tam mam pięcioletni sprzęt i kupiłem grafę (r9 280x) i w tym momencie jestem zadowolony. Po co 2k jak starczy 500 zł, bęcwały....
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Nie Wrz 21, 2014 20:35 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

GTX970 za 1500zł
GGWP

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Nie Wrz 21, 2014 23:42 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

swego czasu mój hd4890 tyle kosztował :d
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Pon Wrz 22, 2014 15:09 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Gdzie ty kupiłeś R9 280 za 500zł?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Pon Wrz 22, 2014 17:58 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Olx, trafiło mi się :3
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)