Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 Portal 2 - czarny ekran Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
pjS
Świeży Headcrab



Dołączył: 24 Kwi 2011




PostWysłany: Nie Kwi 24, 2011 09:37 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam.
Od wczoraj jestem dumnym posiadaczem Portala 2. Menu, podgląd na robociki, opcje... wszystko ładnie i pięknie. Tylko jeśli odpalę tryb Singleplayer, zastaje mnie czarny ekran - jest głos, polecenie, bym patrzał w górę, celownik lecz nie ma obrazu. Kompletnie czarny ekran. Czy można coś na to poradzić? Z góry dziękuję i pozdrawiam, pjS
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
LeD
Dojrzały Headcrab



Dołączył: 27 Lis 2010


Steam ID: SSPH

PostWysłany: Nie Kwi 24, 2011 09:48 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

W imeiniu wszystkich pomagających w problemach jak i w imieniu wszystkich programistów czytających wypociny z bug reportów - SZCZEGÓŁY KU*WA!
I podaj jaki masz sprzęt.

Spróbuj z różyni ustawieniami graficznymi, zaktualizuj sterowniki do karty graficznej.

_________________
Największa legalna flame'ownia forum to temat religijny.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij emailNumer Gadu Gadu
pjS
Świeży Headcrab



Dołączył: 24 Kwi 2011




PostWysłany: Nie Kwi 24, 2011 09:54 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Windows XP
Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4700 @ 2.60GHz (2 CPUs)
Pamięć: 2040MB RAM
Karta graficzna: Intel(R) 946GZ Express Chipset Family
Pamięć karty graf.: 256 MB
DirectX 9.0c

Sterowniki aktualizowałem, z różnymi opcjami graficznymi też już próbowałem.

Edit: Miniaturka:
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Elektryk
Headcrab pod napięciem



Dołączył: 26 Sty 2009
Skąd: Świętochłowice

Steam ID: elektryk91
Xfire: wywalcie tą rubrykę bo Woozie tak każe!
PostWysłany: Nie Kwi 24, 2011 10:12 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

pjS napisał:

Karta graficzna: Intel(R) 946GZ Express Chipset Family

Z tym na pokładzie nie pograsz. Poczytaj to. Po prostu Twoja karta graficzna nie obsługuje grafiki z gier komputerowych. Dlatego nie widzisz obrazu.

_________________
Chcesz być zawsze na bieżąco z wiadomościami o Valve?
http://www.facebook.com/encyklopediaborealis
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
LeD
Dojrzały Headcrab



Dołączył: 27 Lis 2010


Steam ID: SSPH

PostWysłany: Nie Kwi 24, 2011 11:17 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Elektryk wyczerpał temat. Zintegrowane intelówki ssą. Niestety jedyne co możesz zrobić to czekać na nowy sprzęt.

_________________
Największa legalna flame'ownia forum to temat religijny.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij emailNumer Gadu Gadu
Cassiel
Świeży Headcrab



Dołączył: 17 Lut 2011




PostWysłany: Nie Kwi 24, 2011 12:17 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja nie rozumiem ludzi, którzy kupuję nowe gry, nie sprawdzając czy pójdzie im. To jest totalny bezsens...
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
flandrowa
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 03 Lip 2010



Xfire: OSZCZĘDZAM RAM
PostWysłany: Nie Kwi 24, 2011 12:23 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie ma dema - co się dziwisz. Po za tym wymagania nie zawsze sa zgodne z rzeczywistością - P2 ma je zawyżone.


Ostatnio zmieniony przez flandrowa dnia Nie Kwi 24, 2011 12:51, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
tja
Młody Headcrab



Dołączył: 27 Gru 2007




PostWysłany: Nie Kwi 24, 2011 12:51 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

LeD napisał:
Zintegrowane intelówki ssą.


Nie wszystkie. Laptopowy Intel X4500MHD pozwala grać nawet w Starcraft 2. Uśmiechnięty

Niestety, GMA 3000 faktycznie jest crapowate, ale próbuj ze sterownikami.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Cassiel
Świeży Headcrab



Dołączył: 17 Lut 2011




PostWysłany: Pon Kwi 25, 2011 10:29 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja zawszę patrzę na Can You Run It(Internet + google). Wtedy pokazuje mi czy odpalę Portal 2 czy nie. Jeśli jest na medium(czy jakoś takoś) to przygotowuje się, by ściągnąć pirata(tylko sprawdzić czy działa!!) a potem kupuje oryginalną wersję. Pirat to jakby u mnie demo Uśmiechnięty Ale wszystkie gry z valve mam oryginalne!
Profil : Morti949
Sprawdźcie sobie Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
flandrowa
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 03 Lip 2010



Xfire: OSZCZĘDZAM RAM
PostWysłany: Pon Kwi 25, 2011 10:35 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cassiel napisał:
Ja zawszę patrzę na Can You Run It(Internet + google). Wtedy pokazuje mi czy odpalę Portal 2 czy nie. Jeśli jest na medium(czy jakoś takoś) to przygotowuje się, by ściągnąć pirata(tylko sprawdzić czy działa!!) a potem kupuje oryginalną wersję. Pirat to jakby u mnie demo Uśmiechnięty Ale wszystkie gry z valve mam oryginalne!
Profil : Morti949
Sprawdźcie sobie Uśmiechnięty


Pfff - Can You Run It kłamie: pokazuje mi, że nie mam szans na odpalenie L4D - tym czasem śmiga na najwyższych bez problemu.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Debosy
Headcrab ALL in one



Dołączył: 23 Maj 2007
Skąd: Kraków



PostWysłany: Pon Kwi 25, 2011 16:40 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Bo jerst robiony zapewne woparciu o dane dostarczane przez producenta.

_________________
www.samochodyswiata.pl
www.gtasite.pl
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
bubek89
Świeży Headcrab



Dołączył: 29 Kwi 2011




PostWysłany: Pią Kwi 29, 2011 18:53 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam wszystkich! Zarejestrowałem się specjalnie by napisać tego posta. Kieruje go zarówno do autora wątku jak i wszystkich którzy mają ten problem z czarnym ekranem/crashem po wczytaniu mapy. Otóż ZNALAZŁEM ROZWIĄZANIE!
Mój komp to zabytek: Celeron 2.4, 1 giga ram, Radeon 9600 XT 128 Mb
Łudziłem się, że odpalę Portala 2 ale rozczarowałem się. Po uruchomieniu gry wszystko działało - menu, filmiki, mogłem zmieniać ustawienia itp. Ale przy próbie uruchomiania jakiejkolwiek mapy witał czarny ekran. Było słychać dzwięki, widoczny był hud, ale nic poza tym. Po otwarciu konsoli witał mnie ciągle powtarzający się komunikat "Trying to set pixel shader failed" czy coś takiego. Moja karta obsługuje shadery 2.0 a Portal 2 wymaga 2.0b. Okazało się, że da się to obejść! Oto rozwiązanie:

1.Trzeba otworzyć w notatniku plik "dxsupport.cfg" znajdujący się w folderze "bin"
2.W pierwszym wpisie(name 90) należy edytować linię setting.mindxlevel oraz setting.maxdxlevel i zmienić ich wartość na "90"
3.Następnie (najlepiej uzywając opcji "znajdź") znaleźć każdy wpis dotyczący Twojej karty graficznej (w moim przpadku był to radeon 9600) i zmienić wartość "setting.dxlevel" z "92" na "90". WAŻNE! Każdy wpis - jest ich kilka. W każdym zmienic z 92 na 90.
4. Zapisać plik i to wszytko!

Tym oto sposobem cieszę się Portalem 2 na moim złomie Bardzo szczęśliwy
FPS w granicach 10-30 ale da się grać Bardzo szczęśliwy
Mam nadzieję, że komuś pomogłem Oczko
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Sob Kwi 30, 2011 09:53 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam podobny sprzęt:
Sempron 3000+, 1,5Gb RAMu i Radek 9600 pro (256/128)
Gra się odpalała ale pod koniec ładowania już mapy wywalała desktop crasha bez błędu. Spróbuje to zrobić mimo wszystko.

EDIT: Odpaliłem go i najniższy fps to 15 więc da radę grać. Stary sprzęt rlz.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
swistaq
Świeży Headcrab



Dołączył: 10 Maj 2011




PostWysłany: Wto Maj 10, 2011 20:39 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam,
mam także kartę obsługującą 2.0 i chętnie bym w P2 pograł. Nie mogę jednak wypróbować powyższego sposobu, ponieważ przy mojej karcie nie ma takiej linijki, mam tylko:

}
"471"
{
"name" "NVIDIA GeForce FX 5200"
"vendorid" "0x10de"
"mindeviceid" "0x0184"
"maxdeviceid" "0x0184"
"m_ndriverversion_buildhigh" "12"
"m_ndriverversion_buildlow" "6658"
"m_ndriverversion_vista_buildhigh" "12"
"m_ndriverversion_vista_buildlow" "6658"


To karta o podobnej mocy do Radeona 9600, więc może też by się dało podobnie, pytanie co zmienić
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Wto Maj 10, 2011 21:04 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

5200FX, taka kisi się w starym kompie na strychu, piękne czasy...
A jak nie ma to dopisz.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
swistaq
Świeży Headcrab



Dołączył: 10 Maj 2011




PostWysłany: Wto Maj 10, 2011 21:16 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

dopisałem, niektóre tekstury mają teraz różowe krawędzie. coś się dzieje czyli, ale chyba nie o to chodzi Bardzo szczęśliwy
Sprawdzam póki co po inżyniersku co robi zmienienie czego.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Sro Maj 11, 2011 07:48 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

mat_specular 0
mat_bumpmap 0
Poziom konsoli z menu, ingame duża szansa crasha.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
bubek89
Świeży Headcrab



Dołączył: 29 Kwi 2011




PostWysłany: Sro Maj 11, 2011 14:15 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Spróbuj tego co kolega powyżej napisał, a jak nie pomoże to użyj DXDIAG zeby sprawdzic deviceid Twojej karty. Może się zdarzyć, że wpis w pliku dxsupport tylko na pierwszy rzut oka dotyczy Twojej karty. Sprawdz deviceid i znajdz je na liście. Pamiętaj również, żeby pierwszy wpi w pliku wyglądał tak:

"0"
{
"name" "90"
"setting.mindxlevel" "90"
"setting.maxdxlevel" "90"
"setting.dxlevel" "90"
"setting.centroidhack" "0"
"setting.nouserclipplanes" "0"
"setting.preferzprepass" "0"
"setting.prefertexturesinhwmemory" "0"
"setting.preferhardwaresync" "1"
}

Pisałem tę poradę na forum steama i im działa Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
swistaq
Świeży Headcrab



Dołączył: 10 Maj 2011




PostWysłany: Sro Maj 11, 2011 18:47 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Komendy z konsoli nic nie zmieniają, w dxsupport.cfg mam wszystko ok, jeszcze coś popróbować nie zaszkodzi, ale chyba po prostu karty Nvidii z tamtego okresu są upośledzone w porównaniu do ATI.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
killerman
Świeży Headcrab



Dołączył: 26 Lip 2011




PostWysłany: Wto Lip 26, 2011 13:50 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Potrzebuje pomocy. Gdy włączam Portal 2, widzę tylko czarny ekran. Głos jest normalnie. Próbowałem już tej metody z edytowaniem pliku i zmianą 92 na 90, ale nie działa. Mam kartę Radeon 9250 pro familly
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)