Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 Portal 2 - czarny ekran Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Wto Lip 26, 2011 13:54 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

No to już chyba przesadziłeś lekko. Na 9600 JAKOŚ odpalił, ale na tym to nie wiem czy ruszy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
killerman
Świeży Headcrab



Dołączył: 26 Lip 2011




PostWysłany: Sro Lip 27, 2011 10:18 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zmieniłem kartę i teraz mam black screena tylko po załadowaniu poziomu. Mam teraz Radeon 9600 SERIES.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Sro Lip 27, 2011 10:47 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

To i ja tak miałem. Własnie ta zmiana z 92 na 90 pomogła.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
killerman
Świeży Headcrab



Dołączył: 26 Lip 2011




PostWysłany: Sob Lip 30, 2011 20:35 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Teraz mi sie pokazuje "Internal Driver error at Present. You are likely ou of OS Paged Pool Memory! For more info see [strona steamu]"
edit: Działa. Zastosowałem się do porad na tej stronie. Pomogło tez to z zamianą 92 na 90.[/url]
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
MrRaaQ
Świeży Headcrab



Dołączył: 15 Cze 2012




PostWysłany: Pią Cze 15, 2012 15:53 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Sorry, za odkop, ale muszę się czegoś dowiedzieć. Mianowicie:
Mam Radeona 9550/ X1050 Series, i nie potrafię znaleź tych wpisów o których mówi 'bubek89'. Miałby ktoś jakiś pomysł, jak się do tego dostać ?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Pią Cze 15, 2012 16:58 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak, zajrzeć na poprzednią stronę.
bubek89 napisał:
Witam wszystkich! Zarejestrowałem się specjalnie by napisać tego posta. Kieruje go zarówno do autora wątku jak i wszystkich którzy mają ten problem z czarnym ekranem/crashem po wczytaniu mapy. Otóż ZNALAZŁEM ROZWIĄZANIE!
Mój komp to zabytek: Celeron 2.4, 1 giga ram, Radeon 9600 XT 128 Mb
Łudziłem się, że odpalę Portala 2 ale rozczarowałem się. Po uruchomieniu gry wszystko działało - menu, filmiki, mogłem zmieniać ustawienia itp. Ale przy próbie uruchomiania jakiejkolwiek mapy witał czarny ekran. Było słychać dzwięki, widoczny był hud, ale nic poza tym. Po otwarciu konsoli witał mnie ciągle powtarzający się komunikat "Trying to set pixel shader failed" czy coś takiego. Moja karta obsługuje shadery 2.0 a Portal 2 wymaga 2.0b. Okazało się, że da się to obejść! Oto rozwiązanie:

1.Trzeba otworzyć w notatniku plik "dxsupport.cfg" znajdujący się w folderze "bin"
2.W pierwszym wpisie(name 90) należy edytować linię setting.mindxlevel oraz setting.maxdxlevel i zmienić ich wartość na "90"
3.Następnie (najlepiej uzywając opcji "znajdź") znaleźć każdy wpis dotyczący Twojej karty graficznej (w moim przpadku był to radeon 9600) i zmienić wartość "setting.dxlevel" z "92" na "90". WAŻNE! Każdy wpis - jest ich kilka. W każdym zmienic z 92 na 90.
4. Zapisać plik i to wszytko!

Tym oto sposobem cieszę się Portalem 2 na moim złomie Bardzo szczęśliwy
FPS w granicach 10-30 ale da się grać Bardzo szczęśliwy
Mam nadzieję, że komuś pomogłem Oczko

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
MrRaaQ
Świeży Headcrab



Dołączył: 15 Cze 2012




PostWysłany: Pią Cze 15, 2012 17:29 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Sorry, ale masz napisane, że "nie znalazłem wpisów". Może sprecyzuję. Szukałem w opcji "znajdź" i nie wyświtliło mi nic. Dlatego piszę tego posta.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Pią Cze 15, 2012 20:19 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Też szukałem i znalazłem w 20 sekund.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
MrRaaQ
Świeży Headcrab



Dołączył: 15 Cze 2012




PostWysłany: Sob Cze 16, 2012 16:17 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Super. Tak sobię myślę, że dużo pomagasz.. >.>
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Sob Cze 16, 2012 16:31 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

MrRaaQ napisał:
Sorry, ale masz napisane, że "nie znalazłem wpisów". Może sprecyzuję. Szukałem w opcji "znajdź" i nie wyświtliło mi nic. Dlatego piszę tego posta.

Nie ma ich, ale są inne. maxdxlevel samo bez setting. Spróbuj to zmienić. Ponieważ jest to określenie jaki jest maksymalny obsługiwany numer DirectX, to można też by spróbować zmienić na mniej niż 90 czyli np 80 albo 70.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
MrRaaQ
Świeży Headcrab



Dołączył: 15 Cze 2012




PostWysłany: Sob Cze 16, 2012 17:46 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nic to nie dało niestety.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
MrRaaQ
Świeży Headcrab



Dołączył: 15 Cze 2012




PostWysłany: Nie Cze 17, 2012 12:40 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ktoś ma jakiś inny pomysł ?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Nie Cze 17, 2012 12:55 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zacznijmy od początku - kiedy masz czarny ekran? W grze czy w menu?

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
MrRaaQ
Świeży Headcrab



Dołączył: 15 Cze 2012




PostWysłany: Nie Cze 17, 2012 13:18 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Po wyborze 1 misji- Komunikat bodajże. Jest czarny ekran z celownkiem i napisem "Spójrz w górę".
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Nie Cze 17, 2012 14:31 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

A na jakich ustawieniach grafiki? Na minimalnych wszystkich bez wyjątku?

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
MrRaaQ
Świeży Headcrab



Dołączył: 15 Cze 2012




PostWysłany: Nie Cze 17, 2012 14:38 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wszystkie. Gra mi sama ustawiła najniższe detale.
Nie mam już na to pomysłów, a tematy w sieci się wyczerpały. Nikt nie umie pomóc, a ludzi z takim problemem jest od ch... Uśmiechnięty)
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Nie Cze 17, 2012 14:45 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Niestety mam dla Ciebie odpowiedź, ale ona nie jest pozytywna. Otóż Radeon X1050 nie jest wcale mocniejszy od X 800.

Zgodnie z tym co przeczytałem, to:

ATI namieszało w nazewnictwie i jest to w praktyce wersja Radeona 9000. Bardzo słaba i nie obsługująca Portalu 2. Ta karta obsługuje tylko Shadery model 2.0, a Portal 2 używa 2.0b. Żadna aktualizacja sterowników nie zastąpi braku wsparcia sprzętowego.

Pocieszające jest to, że pierwsze karty obsługujące Shader 3.0 pojawiły się w 2004 roku, więc bez większych problemów za grosze można coś dokupić.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty

Ostatnio zmieniony przez Sorcerer dnia Nie Cze 17, 2012 14:50, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
MrRaaQ
Świeży Headcrab



Dołączył: 15 Cze 2012




PostWysłany: Nie Cze 17, 2012 14:47 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Czyli sobie nie pogram ? ... :/
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Nie Cze 17, 2012 14:51 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak jak wyżej uzupełniłem. Żeby pograć musisz mieć minimum stare X800. Używane do kupienia od 50 zł w górę.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
MrRaaQ
Świeży Headcrab



Dołączył: 15 Cze 2012




PostWysłany: Nie Cze 17, 2012 14:54 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ok, to dzięki. Bez wątpienia pomogłeś Język Szkoda, że nie ma plusów czy lajków, bo bym Cię nimi obsypał ^^ Język
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)